Sprievodca DJingom: 1. Ako si vyskladať základnú DJ zostavu

Sprievodca DJingom: 1. Ako si vyskladať základnú DJ zostavu

05.12.2023 11:20:33

Séria v ktorej vás prevedieme všetkým potrebným na to, aby ste mohli začať svoju novú kariéru ako DJ

Vytvorenie prvej profesionálnej DJ zostavy môže byť náročná a zdĺhavá úloha, najmä ak iba začíname. Na to aby sme vytvárali skvelé mixy, je dôležité zvážiť množstvo faktorov a to ešte predtým, ako sa pustíme do nákupu akéhokoľvek vybavenia.

Pri dnešných možnostiach môže byť však nakupovanie náročnou záležitosťou. A práve preto sme si pre vás pripravili sériu článkov, cez ktorú vás postupne prevedieme všetkým potrebným, aby ste sa pri nákupe svojej novej DJ zostavy nestratili a aby vám ostali aj nejaké tie eurá nazvyš. :)

 

Aké rôzne DJ zostavy poznáme

 

Existuje niekoľko typov DJ zostáv, z ktorých si môžeme vyberať. Niektoré sú nadupané viac a ponúkajú nám širokú škálu efektov a možností ovládania. Ak však chceme byť čo najkompaktnejší a hľadáme čo najekonomickejšie riešenie, postačí nám aj len laptop a správny softvér.

Ktorékoľvek z týchto zostáv môžeme vždy rozšíriť (upgradovať) pridaním laptopu s vybraným DJ rozhraním, kde môžeme pridávať a používať ďalšie efekty a ktoré nám dávajú ešte väčšiu kontrolu. Pre ešte viac flexibility môžeme zvážiť aj pridanie DJ kontroléra, ktorý nám umožní pracovať so vstavanými gramofónmi, slidermi, padmi a ďalšími ovládacími prvkami. Ak plánujete pracovať s MP3 súbormi a nie s CD alebo vinylom, bude vám stačiť aj malá súprava pozostávajúca z laptopu, konzoly a DJ softvéru.

 

Čo budete ako DJ potrebovať

 

Zatiaľ čo aparatúra medzi DJ-mi sa líši, základná výbava pre každého DJ-a zvyčajne zahŕňa:

 

  • Reproduktory
  • Kontrolér (konzola)
  • DJ Mixpult a multiplayer
  • Slúchadlá
  • Laptop
  • DJ softvér

 

Nie každá výbava musí vyhovovať určitému štýlu, preto je dôležité skombinovať zariadenia tak, aby ste našli to, čo najlepšie vyhovuje vášmu žánru hudby, ktorému sa chcete venovať.

Široká ponuka DJ výbavy môže byť pre začiatočníka trochu ohromujúca, najmä preto, že výber DJ hardvéru je rozhodujúci pre vytváranie kvalitných mixov. Existuje však množstvo základných zariadení, ktoré DJ potrebuje, aby vytvoril pre svoje publikum optimálny mix hudby.

 

 

Vstupné zariadenia

Na mixovanie hudby sa v minulosti používali gramofóny a CD prehrávače. Dnes máme na výber širokú škálu vstupných zariadení, ktoré nám umožnia mixovať pesničky a mixovať skladby bez toho aby sme hudbu prerušili.

 

Výhody a nevýhody gramofónov

Vinylové gramofóny sú staršou voľbou pre DJ-ov, ktoré nám umožňujú začleniť množstvo analogových (klasických) skladieb a dosiahnuť autentický zvuk scratchovania. Vinyl je však menej prenosný a zvyčajne drahší a zostáva v hre len pre naozajstných fajnšmekrov.

 

Výhody a nevýhody CD deckov

Používanie CD deckov je zvyčajne už len výsadou skalných fanúšikov, ktorí majú vo svojej zbierke stovky nosičov a neradi prechádzajú na moderné technológie. V dnešnej dobe sa však už málo používajú a neni po nich dopyt.

 

1. DJ Konzoly

 

Väčšina moderných DJov používa modernú aparatúru pozostávajúcu z DJ konzoly (kontroléra) a notebooku. Ak nepatríte k analógovým nadšencom a nebudete používať vinylové platne, kúpa konzoly je skutočne jediným krokom, ktorý musíte urobiť na to, aby ste naštartovali svoju kariéru ako DJ.

DJ kontroléry v podstate napodobňujú funkciu gramofónov a mixpultov v jednom. Umožňujú jednoduchšiu manipuláciu s vybraným DJ softvérom a to pomocou tlačidiel, padov, otočných jogov, faderov, priraditeľných podsvietených tlačidiel a ďalších ovládacích komponentov.

 

 

DJ konzola Numark Party Mix II (92,90 €) je ideálnym spoločníkom pre začínajúcich DJov. Ponúka prístup k profesionálnym funkciám ako je streamovanie, integrovaná svetelná show, dotykovo-citlivé taniere pre scratching, veľké FILTER ovládače a ovládacie pady efektov, slučkovania a samplov pre všetkých bez rozdielu ich úrovne DJ zručností.

Intuitívny dizajn konzoly Pioneer DJ DDJ-REV1 (285 €) uľahčuje hranie skúseným DJom ale aj začiatočníkom. Tento dvojkanálový kontrolér emuluje profesionálny DJM-S mixážny pult, plus gramofóny PLX, vrátane špecializovaných funkcií pre open-formátové a Scratch DJov. Ide o formát rozhrania, ktoré využívajú profesionálne Battle DJ. Výsledkom je maximálna intuitívnosť pre používanie efektov, samplov a scratchovania.

Chcete úplnú kontrolu a portabilitu pri vašom DJovaní? Siahnite po Numark Mixstream Pro Go (866 €) - batériou napájanom standalone streaming DJ ovládači. Jedinečné DJ funkcie, zabudovaná Wi-Fi pre prístup k stravovacím službám ako Tidal, Spotify a Apple music a nabíjateľnou batériou pre hodiny výkonu. S touto konzolou už nepotrebujete nič iné, len šikovné prsty a veľa kreatívnych nápadov.

 

 

2. DJ Mixpult

 

Mixpult je základnou súčasťou každej DJ zostavy. Ide o typ mixážneho pultu, ktorý umožňuje DJ-om používať rôzne efekty, ktoré sú potrebné pre kvalitnú hudobnú šou. Pomáha DJovi pri prechode zo skladby na skladbu, aplikovaní efektov alebo tiež správe zvukových signálov, s ktorými sa DJ môže stretnúť.

Numark M2 2-channel Scratch Mixer (129,90 €) je cenovo dostupný scratch mixpult pre DJov všetkých úrovní. Vďaka dvom prepínateľným phono/line vstupom môžete umiestniť CD prehrávače, gramofóny s priamym pohonom a ďalšie zariadenia tak, aby ste dosiahli svoju ideálnu zostavu. Trojpásmový ekvalizér a gain na každom kanáli uľahčuje prenos zvuku pre každý vstup.

 

 

Ďalším skvelým mixpultom, ktorý odporúčame je Numark Scratch (439,00 €), ktorý je vždy pripravený na to, aby dokázal ovládnuť aj tie najprísnejšie rutiny v rámci scratch mixovania. 24-bitový dvojkanálový mixpult, ktorý spája profesionálne funkcie a softvérový balík teraz v neuveriteľnej dostupnej cene 439 € jedine u nás! 

No a pre tých čo sa chcú inšpirovať a privoňať k high-endovému mixpultu predstavujeme DJM-A9 (2 850,00 €) - novú vlajkovú loď DJ mixpultu od značky Pioneer DJ. 4-kanálový pult zvyšuje latku pre štandardné klubové mixpulty. Môže sa pochváliť obrovskými vylepšeniami v porovnaní so svojim predchodcom DJM-900NXS2, s úžasne čistým kvalitným zvukom, vylepšenou konektivitou a množstvom nových funkcií, ktoré vám pomôžu posunúť vaše výkony na vyššiu úroveň.

 

 

3. Slúchadlá

 

Kvalitné slúchadlá sú veľmi dôležitým doplnkom DJov. Umožňujú nám počúvať, ladiť a mixovať jednotlivé skladby s presnosťou. Je to jeden z najdôležitejších nástrojov pre správne načasovanie a rytmiku piesní. Pri nákupe slúchadiel by sme mali preto zvážiť tieto 3 veci: vernosť spodných frekvencií, otočnosť náušníkov a potláčanie hluku.

Pri výbere nových slúchadiel je tiež dôležité zvážiť pohodlie ako jeden z hlavných faktorov. Slúchadlá budete nosiť dlhé hodiny, takže odporúčame zvoliť pár, ktorý nielen presne reprodukuje hudbu, ale zároveň sa pohodlne nosí. A v neposlednom rade netreba zabúdať ani na vyhotovenie a ohybnosť. Dobrý pár dídžejských slúchadiel sa len tak ľahko nerozbije ani pri ohýbaní v rôznych polohách.

 

Najlepšie slúchadlá pre začínajúcich DJov

 

 

Uzavreté monitorovacie slúchadlá Numark HF 175 (39,90 €) sú ľahké slúchadlá, ktoré dokážu reprodukovať vysokokvalitný zvuk. Ich vyhotovenie poskytuje efektívne potláčanie hluku, vďaka čomu sú ideálne na použitie aj v hlučnom prostredí. Majú tiež otočné náušníky aby sme pri mixovaní dokázali rýchlo pred-počúvať hudbu iba jedným uchom.

Profesionálne slúchadlá Sennheisser HD 25 (129,00 €) sú špeciálne navrhnuté profesionálne slúchadlá pre monitoring, avšak vzhľadom k dokonale lineárnému zvuku sa stala synonymom pre posluch kvalitných nahrávok z hudobných prehrávačov. Poskytujú vysoké pasívne potlačenie hluku na pozadí a sú schopné poskytnúť mimoriadny audiofilný zážitok. 

Ak si môžete dovoliť investovať do svojich prvých slúchadiel viac, môžete siahnuť aj po AIAIAI TMA-2 Studio Wireless + (299,90 €) - prvých štúdiových bezdrôtových slúchadlách na svete. Slúchadlá poskytujú hudobným tvorcom bezdrôtovú slobodu a sú vybavené technológiou W+ link s ultra nízkou latenciou a bezstratovým zvukom. Na jedno nabitie si môžete vychutnávať až 80 hodín bezdrôtového mixovania.

 

 

 

4. Štúdiové monitory

 

Použitie štúdiových monitorových reproduktorov je pre začínajúcich DJov skvelý spôsob, ako počuť svoje mixy s frekvenčnou presnosťou. Hoci dnešné policové alebo pc reproduktory vydávajú zvuk, ktorý si dokážete vychutnať, taktiež zosilňujú aj určité frekvencie, ktoré môžu začiatočníkom sťažiť počúvanie a skresliť obraz o tom, ako mix v skutočnosti znie.

Keď začnete hrávať po rôznych akciách zistíte, že väčšina miest bude mať svoj vlastný PA systém, ktorý môžete použiť so svojim zosilňovačom, reproduktormi atď. Na domáce hranie nám však postačia iba reproduktory.

 

Za málo peňazí, veľa muziky…

 

 

Malé čo do veľkosti ale zároveň veľmi výkonné, 4-palcové referenčné multimediálne monitory Numark N-Wave 360 (80,99 €), dokážu reprodukovať zvuk v štúdiovej kvalite, pričom na ne nemusíte minúť všetky svoje úspory.

Značku Pioneer nemusíme žiadnemu DJovi predstavovať, za svoje pôsobenie sa stala jednotkou a prvou voľbou každého uznávaného DJa. Reproduktory Pioneer DJ DM-40D (139,00 €) poskytujú vyvážený, pútavý basový zvuk a dokážu napumpovať extra výkon vďaka novému zosilňovaču triedy D a 4-palcovému basovému reproduktoru v každej jednotke. 

Pioneer DJ DM-50D-BT (227,99 €), ktorý okrem spomínanej Bluetooth funkcie ponúka aj silnejší výkon.

 

 

 

Čo stojí základná DJ výbava?

 

Náklady na začiatočnícku DJ výbavu sa môžu pohybovať od niekoľkých stoviek eur až po niekoľko tisícok. Cena vašej zostavy bude závisieť od typu a kvality zariadenia, ktoré si vyberiete. Ak už vlastníte prenosný počítač, stačí vám zakúpiť si iba základný kontrolér a niektoré zo slúchadiel, ktoré nájdete na našom e-shope.

Nemyslite si, že musíte hneď investovať do drahej DJ výbavy a špičkového vybavenia, ako sú PA reproduktory a osvetlenie. Stále platí že silná príprava dramaturgie (tj. sledu piesní) a mixovanie kvalitného zvuku sú najdôležitejšou úlohou pre vás ako pre budúceho DJa. Mnohé z klubov koniec koncov budú mať svoje vlastné vybavenie.

Ak si DJ zostavu vyskladáte sami, na začiatku síce miniete viac, no budete mať väčšiu kontrolu nad jednotlivým vybavením. Kúpa all-in-one riešenia je jednoduchšia a dostupnejšia, ale keďže ide o samostatný kus, nemôžete si vymeniť mixpult za iný s viacerými funkciami alebo gramofón s lepším ovládaním.

 

Najkompaktnejšie riešenie

 

 

Numark DJ2GO2 Touch (68,90 €) je prenosný DJ kontrolér “vreckových” rozmerov, ktorý je vďaka svojej cene a veľkosti ideálny pre ašpirujúcich DJov. Má zabudovanú zvukovú kartu a je vybavený softvérom Serato DJ Lite. Svojimi rozmermi sa perfektne zmestí k notebooku a DJ tým získa plnú kontrolu nad cue bodmi, slučkami a samplerom. Pridaním funkcie scratchovania tak úspešný príbeh jeho predchodcu DJ2GO2 pokračuje ďalej. 

 

Výborná ponuka pre začínajúcich DJov

 

Zvýhodnené balenie Numark Party Mix Live + slúchadlá Numark HF175 (159,90 €) sú ideálnou voľbou pre začínajúcich DJov. Nová séria Party Mix Live kontrolérov prináša profesionálne funkcie pre akúkoľvek párty. Ponúka prístup k profesionálnym funkciám ako je streamovanie, integrovaná svetelná show, dotykovo-citlivé taniere pre scratching, veľké FILTER ovládače a ovládacie pady efektov, CUE bodov, slučkovania a samplov pre všetkých bez rozdielu ich úrovne DJ zručností. Party Mix Live má naviac aj zabudované reproduktory a tým pádom ponúka všetko čo potrebuješ na skvelú párty v jednom zariadení.

 

Pár tipov na záver

 

Takže teraz, keď už viete aké vybavenie budete potrebovať, aby ste sa mohli plne realizovať ako DJ, môžete vyraziť plnou parou vpred. Aj keď začiatky bývajú vždy náročné, pomôže vám ak sa nebudete sústrediť na cieľ, ale budete si užívať každý krok na vašej ceste. Nesnažte sa robiť všetko naraz, ale začnite pomaly. Jedna zručnosť, jeden spôsob, jeden efekt po druhom. DJing je v prvom rade o zábave a o spojení s vašim budúcim publikom. Vaša hudba bude vaším hlasom, preto sa sústreďte na to, aby ste našli svoj vlastný štýl a priniesli svetu niečo nové.

DJing je viac než len hra s hudbou. Je to spôsob, ako premeniť svoje umelecké sny na realitu. Buďte odvážni, buďte kreatívni, nedajte sa odradiť aj keď vám niečo na prvý pokus nepôjde. Ono to postupne príde. Tak nech vás vaše prsty poslúchajú. :)